De jongvolwassenheid is een ontwikkelingsfase tussen de adolescentie en het volwassen leven. Deze periode kenmerkt zich door vele belangrijke keuzes en veranderingen die de volwassen identiteit zullen gaan bepalen. Dit is tegelijkertijd opwindend en beangstigend. Vaak is het een periode van experimenteren. Belangrijke thema’s die tijdens deze levensfase aan bod kunnen komen, zijn:

  • Toenemende zelfstandigheid
  • Belangrijke levensvragen (o.a. rond identiteit en afkomst, plaats tegenover de ander)
  • Intieme relaties worden steeds belangrijker
  • Al dan niet beantwoorden aan maatschappelijke verwachtingen
  • Zichtbaar worden van eventuele gezinsproblematiek 

Het basisidee van dit team: “de klei is nog niet hard”. Dit houdt ook in dat er best zeer voorzichtig wordt omgesprongen met bepalende diagnostische labels.   

Werking

Het jongvolwassenenteam van VAGGA is er voor mensen tussen 17 en 23 jaar met milde tot matig ernstige psychische of psychiatrische problemen. (max. leeftijd bij instroom is 23 jaar en 8 maanden).

Het jongvolwassenenteam van VAGGA biedt psychotherapeutische en psychiatrische hulp aan. Deze hulp bestaat uit gesprekken en indien nodig medicamenteuze ondersteuning. De gesprekken zijn individueel en/of in groep. Er is een mogelijkheid om de context (o.a. partner, ouder, broer/zus …) er bij te betrekken. Het team richt zich op alle problematieken waarvoor gespecialiseerde zorg van een multidisciplinair team nodig is.

We kunnen stellen dat therapie van jongvolwassenen steeds 2 pijlers heeft: omgaan met de aangebrachte problematiek en omgaan met de jongvolwassen ontwikkelingsfase. Belangrijk daarbij is dat we het eerste steeds kunnen zien in de context van het tweede.