Wat is het en voor wie is het bedoeld?
MCABFT is een interventie die zich specifiek richt op kinderen tussen 8 en 12 jaar oud met gedrags- en/of emotionele moeilijkheden en hun ouder(s). Het algemene doel van MCABFT is het herstellen en stimuleren van een meer veilige ouder-kind gehechtheidsrelatie.
Wanneer is MCABFT aangewezen?
Aanmeldingsklachten zijn meestal op een erg complexe manier verbonden met relationele dynamieken binnen een gezin. Wat ‘oorzaak’ is en wat ‘gevolg’ is vaak moeilijk te onderscheiden en één en ander houdt zichzelf na een tijdje wederzijds in stand. Hoe de vork precies aan de steel zit, is misschien minder relevant. Als er zorgen zijn rond de ouder-kind relatie, als gezinsleden zich onbegrepen, eenzaam of afgewezen lijken te voelen, als er veel afstand is of een kind net onvoldoende loskomt van de ouder, als er hoog oplopende en steeds terugkerende conflicten zijn, als ouders het gevoel hebben echt niet meer te weten hoe ze hun kind kunnen helpen om niet alleen thuis maar ook op school of op de sportclub te functioneren,… in al deze situaties kan MCABFT een helpend stuk in het hulpverleningsaanbod zijn.
We hebben de ervaring dat verwijzers zelf meestal goed kunnen inschatten of een interventie die gericht is op het versterken van de ouder-kind gehechtheidsrelatie helpend kan zijn voor het gezin in kwestie. Bij twijfel kan hierover steeds vooraf telefonisch overlegd worden (af te spreken via mcabft@vagga.be) of kan dit verder worden geëxploreerd tijdens het oriënteringsgesprek (cf. infra) in aanwezigheid van de verwijzer en de ouder.
Voorwaarden om te kunnen starten
- De hulpverlener die verwijst, blijft betrokken/beschikbaar bij het gezin doorheen de therapie.
- Er is voldoende veiligheid en geen actuele crisissituatie in het gezin.
- Er is bij het kind geen sprake van een (ernstig vermoeden van een) Autisme Spectrum Stoornis (ASS).
- Het kind verblijft niet in een voorziening.
- Voor dit aanbod kunnen we niet met tolken werken. Kinderen en ouders moeten het Nederlands dus voldoende machtig zijn om voor elkaar en voor de therapeut verstaanbaar te zijn in het Nederlands.
Praktische informatie
- De therapie gaat steeds door in het CGG
- In totaal zijn er 16 therapiesessies meestal met ouder(s) en kind samen, maar er is ook een aantal gesprekken met de ouder(s) alleen en twee sessies met het kind alleen.
- Sessies waar het kind bij is, duren maximaal 1 uur. Gesprekken met de ouder(s) alleen duren maximaal 1.5u.
- De kostprijs bedraagt €11 of €4 per therapiesessie, afhankelijk van de verhoogde tegemoetkoming.
- Voor vragen kan je contact opnemen met ons secretariaat via het nummer 03/256.91.00 of via mail (mcabft@vagga.be).
Hoe kan je aanmelden?
- Aanmelden gebeurt via een verwijzer die contact kan opnemen met ons secretariaat via het nummer 03/256.91.00.
- Na aanmelding wordt door het secretariaat een telefonische screening ingepland.