Team verslavingspreventie probeert op verschillende manieren de uitgaansomgeving van onze feestende jongeren zo veilig mogelijk te maken, en te sensibiliseren waar mogelijk. Daarvoor zijn er enkele specifieke methodieken ontwikkeld, waarbij wij telkens ondersteuning kunnen bieden. Ondersteuning hiervoor is bovendien volledig gratis.
Safe ’n Sound
Safe ’n Sound richt zich op de uitgaande jongeren zelf, en biedt met getrainde vrijwilligers info en advies mbt veilig vrijen, gehoorbescherming en het gebruik van alcohol en andere drugs. Ze gaan onbevooroordeeld te werk, op maat van de doelgroep en gebruiken risicobeperking als insteek om het thema in deze setting bespreekbaar te maken. Bezoek de website.
Quality Nights
Quality Nights streeft ernaar gezondheidsrisico’s tijdens het uitgaan zo klein mogelijk te maken door het empoweren van organisatoren en clubuitbaters. Deze laatste nemen het engagement om 6 basisservices aan te bieden aan bezoekers van hun event of club, en enkele facultatieve extra services. Zo tonen ze hun aandacht voor het welzijn en de veiligheid van hun klanten. Bezoek de website of bekijk een filmpje.
Feestwijzer
Fuiven en kleine festivals kunnen met feestwijzer op eenvoudige wijze een aantal ingrepen doen om de fuiflocatie zo in te richten dat de feestende jeugd zo goed mogelijk ondersteund wordt in het maken van gezonde keuzes. De organiserende vereniging laat zien dat ze geven om de veiligheid en het welzijn van haar bezoekers, en de laagdrempeligheid van deze methodiek komt tegemoet aan de beperkte logistieke en financiële mogelijkheden van organisatoren. Bezoek de website.
Never waste a great party
Wil je graag gezondheidstips communiceren op je event, maar ontbreken de mogelijkheden om dit zelf te ontwikkelen? Op de website van de VAD kan je verschillende campagnebeelden downloaden en zelf aanpassen met je eigen logo, in verschillende formaten (facebook, affiche, herasbanners, …). Zowel beschikbaar in het Nederlands als het Engels.